Συμβουλές προστασίας από βλαβερό λογισμικό

  • Εγκαταστήστε ένα λογισμικό antivirus. Φροντίστε να διατηρείτε το antivirus ενημερωμένο και να πραγματοποιείτε έλεγχο των αρχείων σας σε τακτά διαστήματα. Επίσης, πριν ανοίξετε ένα αρχείο που κατεβάσατε από το Διαδίκτυο κάντε δεξί κλικ και ελέξτε το πρώτα με το antivirus.
  • Μην ανοίγετε τα e-mails που λαμβάνετε από άγνωστο αποστολέα. Πολλά από αυτά έχουν τίτλους που προσελκύουν την προσοχή, όπως «Κερδίσατε στην κλήρωση!» ή «Χρόνια Πολλά, σου έχω ένα δώρο» κ.ο.κ. Μην ανοίγετε ποτέ τα συνημμένα αρχεία σε τέτοιου είδους e-mails, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανόν κάποιο από αυτά να εγκαταστήσει ιό ή σκουλήκι στον υπολογιστή σας.
  • Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε ένα firewall (τείχος προστασίας) ή ενεργοποιήστε αυτό που σας παρέχει το λειτουργικό σας σύστημα. Το firewall θα ελέγχει όλα τα αρχεία που μπαίνουν ή βγαίνουν από τον υπολογιστή σας κατά τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε ύποπτες ιστοσελίδες και αν μπείτε σε κάποια από αυτές κατά λάθος και σας φαίνεται περίεργη, φύγετε αμέσως. Αν εμφανιστούν παράθυρα που σας ζητούν να συμφωνήσετε σε οτιδήποτε, κλείστε τα αμέσως (κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας «Κλείσιμο» από την μπάρα εργασιών και όχι πατώντας το κουμπί «Χ») και ποτέ μην πατάτε κουμπιά που βρίσκονται μέσα σε αυτά.