Τρόποι προφύλαξης και αντιμετώπισης

  •  Αν χρησιμοποιείτε κάποιο δωρεάν λογαριασμό webmail (hotmail, gmail, yahoo, κ.λπ.) μπορείτε να  μπείτε στις ρυθμίσεις του email σας και να δείτε τι επιλογές σας δίνει σχετικά με την προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα. Αλλιώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet Service Provider) για να σας ενημερώσει για τα εργαλεία που σας παρέχει.
  • Αν παρατηρείτε επανειλημμένα ανεπιθύμητα μηνύματα από κάποια συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να χαρακτηρίσετε τον αποστολέα αυτό ανεπιθύμητο και να μπλοκάρετε μηνύματά του στο μέλλον. Διαβάστε τη βοήθεια της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε για να δείτε πως μπορείτε να κάνετε αυτήν την ενέργεια.
  • Για να μη λαμβάνετε ανεπιθύμητα μηνύματα, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύετε τη διεύθυνσή σας στο Διαδίκτυο, ούτε να απαντάτε από αυτό σε «αλυσιδωτά» μηνύματα (μηνύματα που προωθούνται από χρήστη σε χρήστη). Φυσικά δεν θα πρέπει ποτέ να απαντάτε ή να προωθείτε τα μηνύματα spam γιατί έτσι επιβεβαιώνετε ότι η διεύθυνσή σας είναι ενεργή.
  • Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε μια διεύθυνση που θα χρησιμοποιείτε μόνο για εγγραφή σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Έχετε υπόψη ότι κάθε φορά που καταχωρίζετε το e-mail σας σε μια διαδικτυακή φόρμα συμφωνείτε και με τα «ψιλά γράμματα» που πολλές φορές προβλέπουν την αποστολή διαφημιστικών και ενημερωτικών μηνυμάτων προς το e-mail σας.
  • Μπορείτε επίσης να «καλύψετε» τη διεύθυνσή σας στις ιστοσελίδες, ώστε να μην τις εντοπίζουν τα προγράμματα αναζήτησης e-mail που χρησιμοποιούν οι αποστολείς spam. Μπορείτε, δηλαδή, να κάνετε χρήση γραφικών αντί για απλό κείμενο, ή να γράψετε για παράδειγμα «giannis dot stamou at xy dot com» αντί για giannis.stamou@xy.com.
  • Να είστε επίσης προσεκτικοί με το πως χρησιμοποιείτε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Δεν υπάρχει μόνο e-mail spam αλλά και sms spam.